Hardloop analyse
Een hardloop analyse kan op verschillende manieren gebeuren, met het blote oog, filmpje, rennend buiten, binnen, met sensoren of een drukplaat.
Het blote oog geeft helaas de minste informatie, maar met een filmpje kan je de beweging in slow motion afspelen en meer informatie vergaren. Echter ontstaan de meeste blessures door belasting op het lichaam die we niet (altijd) met het blote oog of met een filmpje kunnen zien.
Uit onderzoek is gebleken dat de grootste voorspeller van een blessure is: het hebben gehad van een blessure in de afgelopen twee jaar. Dit komt omdat het looppatroon zo makkelijk onderhevig is aan kleine adaptieve veranderingen zodat je kan blijven rennen met lichte pijn of zonder. Denk aan veranderingen als: verkorten van je grondcontacttijd, afname van kracht en dus minder absorptie, meer impact opvangen op andere kant etc. Deze veranderingen blijven echter bestaan. Dit geeft ergens anders weer extra druk op het weefsel, wat op termijn een overbelasting veroorzaakt.
Wat voor belasting is dit dan?
Tijdens het hardlopen spring je eigenlijk van je ene naar je andere been. Elke landing op de grond heeft impact op je lichaam, hoe hoger deze impact op het lichaam, hoe groter de kans op blessures. Vaak heeft dit te maken met de looptechniek. Het lichaam heeft het vermogen om die impact te absorberen, waardoor het in de meeste gevallen juist goed gaat. Hoe beter dit absorptievermogen hoe kleiner de kans op blessures, dit heeft weer te maken met spierkracht en de samenwerking van de spiergroepen in de benen, heupen en romp.
Dus: hoeveelheid impact + het absorberen van impact.
Daarnaast heb je nog de mate van stabiliteit van het punt van landen tot het punt van afzetten, hierin zijn de heupen en bekken zeer belangrijk.
Hoe kan je dit meten?
Door middel van een acceleratiesensor op de lage rug is wetenschappelijk onderzocht dat een zeer valide en accurate 3D hardloop analyse kan worden uitgevoerd met real-time feedback. De acceleratiemeter in de sensor gaat uit van het lichaamszwaartepunt en verandering die daar plaatsvinden. De impact (G's) en het absorberen van deze impact vormen de mate van belasting op het lichaam. Daarnaast kan de sensor differentiëren tussen het linker en het rechterbeen om asymmetrie in het looppatroon te ontdekken.
Een uitgebreid verslag volgt uit de data die verzameld is. Hier komen de zwakste schakels in het looppatroon naar voren.
Na bijvoorbeeld een periode van training kan met een vervolganalyse vergeleken worden of er een verbetering in de kwaliteit van je looppatroon heeft plaatsgevonden
En dan?
Naar aanleiding van de analyse kan je met tips en adviezen over het looppatroon of toevoeging van specifieke training (mobiliteit, kracht, loopscholing) aan de slag om de zwakke schakels aan te pakken.
Tarief
€130 euro
Inclusief:
- Uitgebreide persoonlijke 3D analyse middels Runeasi
- Directe uitleg van de opvallendste punten uit de analyse, waaronder zwakste schakels en adviezen tot optimalisatie van het looppatroon
- Uitgebreid verslag achteraf nagestuurd met de volledige uitkomst van de analyse, met adviezen en tips
- Voorwaarden: (nagenoeg) pijnvrij kunnen hardlopen indien er sprake is geweest van een blessure, ca. 15-20min (in blokken van ca 3-5min) kunnen hardlopen
Mocht je interesse hebben in de analyse of heb je nog vragen:
De analyses voer ik uit waar ik werk als Sportfysiotherapeut. Alle woensdagmiddagen staan in het teken van hardloopanalyses.
Locatie:
Kruijdenberg Centrum voor Fysiotherapie en Fysiofit
Euromarkt 153
2408BE Alphen aan den Rijn